pمیدرضا احمدیان در گفت و گو با خبرنگار ایبِنا، درباره سرمایه گذاری در استارت آپها با تامین مالی جمعی، افزود: قانون مرتبط با vc ها که چند سال پیش تصویب شده است و هر کسی که قصد دارد تا در سرمایه گذاری عموم را مخاطب قرار دهد باید از یک نهاد مربوطه مجوز داشته باشد. بر مبنای همین روش نیاز بود تا ابتدا نهادهای مالی کشور، تامین مالی جمعی را به رسمیت بشناسند و سپس فعالان این حوزه که قصد داشتند در کراد فاندینگ یا همان تامین مالی جمعی فعالیت داشته باشند، برای دریافت مجوز اقدام کنند.
وی افزود: زمانی که مجوز تامین مالی جمعی وجود نداشته باشد، قانون گذار نمیتواند مشکلات استارت آپها را حل کند. در واقع همین مسئله باعث شد تا استارت آپهای کراد فاندینگ در ایران مشکلات بسیار زیادی داشته باشند و در فضایی غیر رسمی به فعالیت بپردازند که ادامه این روند آشفتگیهایی را به همراه داشته است.
مدیر کل دفتر نوآوری و حمایت از سرمایه گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: به منظور رفع مشکلات استارت آپهای فعال در زمینه تامین مالی جمعی نیاز بود تا مدل درآمدی این کسب و کارها قانونی شوند. در حقیقت باید نهادهای مسئول در حوزه اقتصادی و فناوری کشور به هم افزایی میرسیدند و این کسب و کارها را به رسمیت میشناختند که با کمک وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان بورس مدل های تامین مالی جمعی به رسمیت شناخته و تصویب شد.
وی درباره مزایای تصویب مدل تامین مالی جمعی گفت: در ابتدا کسب و کارهای فعال در حوزه تامین مالی جمعی به تایید اولیه قانونی میرسند و در گام بعدی فضای کسب و کار شفاف و پویا میشود. شرکتهای نوپا و دانش بنیان با داشتن مجوز میتوانند برای پروژههای مشخص از منابع مالی تجمیع شده استفاده کند تا پروژه را به سرانجام برساند.
احمدیان در پاسخ به این سوال که آیا مردم باید به سرمایه گذاری در مدل تامین مالی جمعی اعتماد کنند، گفت: مردم باید به مدل سرمایه گذاری تامین مالی جمعی اعتماد کنند چرا که بازار سرمایه به عنوان تضمین سرمایه گذاری در زمینه کراد فاندینگ انتخاب شده است؛ در حقیقت اصل سرمایه مردم برای سرمایه گذاری در استارت آپها با مدل تامین مالی جمعی تضمین میشود اما سود سرمایه تضمین نمیشود که عدم ثبات سوددهی خاصیت استارت آپها به شمار میرود.
مدیر کل دفتر نوآوری و حمایت از سرمایه گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: قانونی شدن ساز و کار تامین مالی جمعی و تضمین این بازار توسط بازار سرمایه میتواند پولهای خرد جامعه را به بازار استارت آپ هدایت کند. برآورد می شود که سرمایه جمعی تا ۵۰ میلیون تومان می تواند پایه مناسبی برای ایجاد یک کسب و کار نوپا محسوب شود.
وی تصریح کرد: مردم برای مشارکت در سرمایه گذاری جمعی نباید ترسی داشته باشند که این سرمایه گذاری به سرانجام موسسات مالی غیر مجاز ختم شود. صاحبان سرمایه کوچک مخاطب اصلی سرمایه گذاری در استارت آپها با تامین مالی جمعی هستند اما صاحبان سرمایههای بزرگ نیز میتوانند در کسب و کارهای نوپا سرمایه گذاری کنند و هیچ تفکیکی وجود ندارد.
احمدیان با اشاره به سوددهی در استارت آپ ها، خاطر نشان کرد: در فضای استارت آپی سود بالا معنی ندارد چرا که فضای سرمایه گذاری استارت آپ فضای ریسک است اما به هر میزان مدیریت ریسک مطمئنتری در استارت آپ داشته باشیم، سرمایه گذاری راحتتر انجام میشود.
مدیر کل دفتر نوآوری و حمایت از سرمایه گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره رفع مشکلات استارت آپها با ایجاد مکانیزم قانونی تامین مالی جمعی، گفت: ایجاد چارچوب و مکانیزم قانونی برای تامین مالی جمعی استارت آپها میتواند بسیاری از دغدغههای کسب و کارهای نوپا را در زمینه تامین سرمایه رفع کند. تا کنون یکی از مشکلات کسب و کارهای نوپا در این حوزه عدم برخورداری از مجوز قانونی لازم بوده؛ که باعث ایجاد مشکلات بزرگتری از جمله مشکلات اعتماد سازی، مشکل در حسابرسی و نظارت از سوی نهادهای پولی و قضایی شده است.